Piwo korzystne dla naszego organizmu. Poznaj niesamowite właściwości piwa!

piwo-a-zdrowiePiwo to jeden z najbardziej popularnych alkoholi na świecie. Charakteryzuje się orzeźwiającym, lekko gorzkawym smakiem. Spożywane w nadmiarze może przyczynić się do szybkiego tycia lub nawet chorób wątroby. Jednak jeśli spożywamy je z umiarem, przyczyni się do poprawy naszego zdrowia. Piwo świetnie radzi sobie z bezsennością, zwalcza kamienie nerkowe, czy wspomaga nasze serce.

Jęczmień zawarty w piwie usprawnia pracę krwi i pobudza oddychanie komórkowe, dzięki czemu świetnie poprawia odporność naszego organizmu. Szczególnie podgrzane i pite z miodem lub ciepłym sokiem, uchroni nam przed infekcjami, skutecznie rozgrzeje nasze ciało lub nawet przyczyni się do zlikwidowania przeziębienia.

Piwo pomaga w przejściu menopauzy i zahamowaniu osteoporozy, dzięki dużej ilości zawartych w swoim składzie flawonidów. Wpływają one na wzrost hormonu spowalniającego uwalnianie wapnia z naszych kości. Napój ten zawiera również krzemionkę czyli minerał, który przyczynia się do gęstości naszych kości. Krzemionka z wapniem sprawiają, że nasze kości są twarde i wytrzymałe.

Napój bursztynowy korzystnie wpływa na serce. Badania wykazały, że osoby, które spożywają piwo regularnie lecz w niedużych ilościach, są o 42 % mniej zagrożone zawałem serca niż Ci, którzy nie piją tego trunku. Dawka 500 ml piwa wspomaga pracę naszego serca, nie powinno się więc spożywać więcej niż jedno piwo dziennie.

Badania przeprowadzone w Holandii, wykazują, że piwo jest świetnym sposobem na zmniejszenie ryzyka cukrzycy. Jednak pamiętajmy, że tygodniowo powinniśmy wypijać nie więcej niż 8 piw.

W piwie oczywiście zawarty jest chmiel, który wspomaga uwalnianie się wapnia. Zmniejsza to ryzyko zachorowania na kamicę nerkową. Badania przeprowadzone w Finlandii ukazują, że mężczyźni wypijający jedną butelkę piwa dziennie, mieli mniejsze skłonności do zachorowania.

Piwo zawiera wiele witamin z grupy B, między innymi B1, B2, B6 i B12. Witaminy z tej grupy znacznie wspierają metabolizm, są odpowiedzialne za prawidłową pracę układu nerwowego, chronią przed wystąpieniem nowotworów i wspomagają równowagę psychiczną.

Naukowcy z hiszpańskiego Uniwersytetu w Alcalá de Henares, w swoich badaniach udowodnili, że trunek ten wspomaga ludzką pamięć. Zawarty w piwie krzem, hamuje wchłanianie aluminium do naszego organizmu. Picie piwa chroni przed występowaniem chorób takich jak Alzheimer czy demencja starcza.

Piwo zawiera drożdże, które odpowiedzialne są za zmniejszenie złego, szkodliwego cholesterolu w naszych naczyniach krwionośnych i zwiększenie dobrego. Dzięki temu nawet o 60 % zmniejsza się ryzyko powstania udaru mózgu i zawału serca. Drożdże zapobiegają też problemom z krążeniem i zakrzepami krwi.

Badanie przeprowadzane w Hiszpanii wykazało, że piwo świetnie nawadnia organizm po intensywnym wysiłku fizycznym. Okazało się, że te osoby, które po męczącym treningu sięgały po butelkę piwa, zamiast wody, skuteczniej nawadniały swój organizm.

Złoty napój wykorzystywany jest również do różnego rodzaju zabiegów kosmetycznych. Bardzo popularna ostatnimi czasy jest kąpiel piwna. Poprawia ono elastyczność naszej skóry, sprawia, że staje się ona miękka, gładka, miła w dotyku. Również poleca się kąpiel piwną dla naszych włosów. Płukanie kosmyków w piwie nadaje im błysku, niezwykłego refleksu i sprawia, że są miękkie w dotyku. Napój ten polecany jest też dla naszych stóp. Nadaje im ulgę po męczącym dniu. Moczenie w piwie niweluje opuchliznę na naszych stopach i zmniejsza ból.

Eksperyment przeprowadzony na Uniwersytecie w Montrealu potwierdził tezę, że piwo ma działanie antystresowe. Wystarczy wypicie dwóch szklanek dziennie, aby zniwelować stres, uczucie niepokoju, nieśmiałość czy nerwicę.

A co z ludzkim wzrokiem? Kanadyjscy naukowcy wykryli, że spożycie jednego piwa dziennie działa pozytywnie na nasz wzrok. Piwo podnosi poziom antyoksydantów w naszym organizmie i zmniejsza degenerację plamki żółtej, której zwyrodnienie może powodować choroby oczu takie jak zaćma. Należy jednak pamiętaj, że dziennie nie powinno spożywać się więcej niż trzech piw. Może to spowodować odwrotne rezultaty i zaszkodzić naszemu wzrokowi.

Piwo zawiera wiele witamin, minerałów i składników odżywczych, które znacznie przyczynią się do poprawy naszego zdrowia, ochronią nas przed występowaniem wielu chorób i pomogą w wielu dolegliwościach. Warto jednak pamiętać, że napój tez powinien być spożywany w niedużych ilościach, bo może źle wpłynąć to na nasze zdrowie i wygląd.

Dodaj komentarz